Wat? Mag jouw kleuter niet zelf haar tandenpoetsen? – review dentalcare

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl2 Comments

Tandenpoetsen? Zelf? Helemáál zelf bedoel je? Nee, dat zit er nog niet in. Hoe oud mijn dochter dan is? 4,5 jaar inmiddels. Of dat slecht is voor haar ontwikkeling vraag je? Nee, dat vind ik niet.

Selluf doen!

Want laat ik niet chargeren. Natuurlijk mag dochterlief óók zelf poetsen. Om te oefenen. Dat vindt ze leuk. En daar begeleiden we haar ook heel goed in. Maar het initiële tandenpoetsen? Dat doen wij zelf. Vanaf dat ze vast voedsel begon te krijgen (vanaf 6 maanden dus) zijn we er al mee begonnen. Eerst nog wat speels. Zodat ze kon wennen aan de tandenborstel in haar mond. Toch is het eerste èchte tandenpoetsen al heel snel daarna begonnen.

Een goed gebit begint bij het begin

Want een goed gebit? Vind ik ontzettend belangrijk. Ah, het zijn nog maar melktanden hoor ik je denken? Maar de gezondheid van de melktanden is juist de basis. De basis voor de ‘grote mensen-tanden en kiezen’ die straks gaan komen. Een goed verzorgd gebit zorgt ook voor een goede mondhygiëne wat ook weer doorwerkt in het lichaam. Het lichaam van je kind. Gezondheid van je kind. Dat is toch het allerbelangrijkste?

Tandenpoetsen dus

Maar ik wijk weer eens wat af van mijn oorspronkelijke verhaal. Tandenpoetsen dus. We zijn ermee begonnen toen ze 6 maanden was. Vanaf 1 jaar zijn we twee keer per dag gaan poetsen. Sinds haar tweede verjaardag drie keer per dag. En sinds een week hebben we ook een elektrische tandenborstel in huis. Voor het avondpoetsen. Eerlijk is eerlijk. Onze mondhygiëniste, waar ik zelf vier keer per jaar kom (en waar ik Mila twee keer per jaar mee naartoe neem zodat ze al kan wennen aan dat iemand in haar mondje kijkt) zegt dat het – in principe – voldoende is als je twee keer per dag poetst. Met de nadruk op de avond poetsbeurt. Toch houd ik liever drie keer per dag aan.

Wat maakt tandenpoetsen makkelijker?

Wat het tandenpoetsen ook makkelijker maakt voor een (klein) kind? Alle leuke soorten en maten in tandenborstels die tegenwoordig te koop zijn. Niet alleen voor de fun overigens. De borstelkoppen zelf zijn afgestemd op de leeftijd van het kind. En natuurlijk de verschillende soorten tandpasta’s. Zoals deze leuke varianten van dentalcare . Paw Patrol, Helly Kitty, Dora, Bumba. The sky is the limit! Dat hadden wij vroeger niet. Ook de smaak is anders. Lekker zelfs. Ik merk dat Mila nu zelf vraagt of ze haar tanden mag poetsen.

Wat? Mag jouw kleuter niet zelf haar tandenpoetsen? - review dentalcare

45 jaar en geen enkel gaatje in mijn gebit

Waarom ik oprecht denk dat de manier waarop wij het doen goed is? Als ik terugkijk naar mijn eigen jeugd. Dan herinner ik mij heel duidelijk dat mijn moeder in mijn jeugd altijd mijn tanden heeft gepoetst. Op een gegeven moment ga je over (maar dat is een natuurlijk verloop) naar dat je zèlf je tanden poetst en dat je moeder napoetst. Maar dat goede poetsen dus? Wat mijn moeder stelselmatig de eerste jaren heeft gedaan. Dat heeft geresulteerd in géén gaatjes in mijn gebit. Je leest het goed. 45 jaartjes jong en geen enkel gaatje. Je begrijpt. Dat hoop ik ook bij dochterlief te bewerkstelligen.

Wat? Mag jouw kleuter niet zelf haar tandenpoetsen? - review dentalcareWat? Mag jouw kleuter niet zelf haar tandenpoetsen? - review dentalcare

Ik zeg! Dat is een poetsbeurt van ouders waard. Wat vind jij? Vanaf welke leeftijd kan een kind zelf goed zijn tanden poetsen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Deze producten heb ik toegezonden gekregen

Meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen in je inbox? Schrijf je in!

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]