Op een natuurlijke manier omgaan met een droge, eczeemgevoelige huid?

Op een natuurlijke manier omgaan met een droge, eczeemgevoelige huid?

In Gezichtsverzorging & make-up by Roryblokzijl10 Comments

Eczeem, eczeemgevoelige huid. Ik kan hele epistels schrijven over mijn ervaringen hiermee. Als kleine baby begon het al goed. Ik moest wantjes aan omdat ik anders mijn huid kapot krabde. Schattig gezicht – maar niet heus – maar beter dan een stukgekrabde huid. Dat kan ik je wel vertellen. Het leek even weg te gaan maar naarmate mijn kinderjaren vorderden kwam en ging het eczeem. Alleen ging het nooit echt helemaal weg.

Al jarenlang een eczeemgevoelige huid

Ken je dat? Die standaard plekken (echt eczeemgevoelige huid) zoals in je ellebogen, knieholtes en – bij mij – op mijn gezichtshuid, hoofdhuid en hals. Als je klein bent (rond de 8 jaar) is het al vervelend, maar laat staan als je in de puberteit zit. Dan zit je ècht niet te wachten op van de opengekrabde plekken huid. Als je maar door blijft krabben ga je door een aantal lagen huid heen en krijg je geen bloed meer maar van dat zachte wondvocht. Klinkt lekker, maar niet heus. En zo zag het er ook uit.

Met kartonnen kokers om je armen slapen

Goed, dit verhaal kennen jullie waarschijnlijk al. Ook het feit dat ik in mijn puberteit met zelfgemaakte kartonnen kokers om mijn armen heb moeten slapen, om te voorkomen dat ik ’s nachts alles kapot zou krabben. Ook geen fijne ervaring, want je wordt wakker met pijn in je armen omdat je ze de hele nacht niet hebt kunnen buigen. Maar alles was beter dan maar door te blijven lopen met gehavende stukken huid.

Op een natuurlijke manier omgaan met een droge, eczeemgevoelige huid?

Enorme jeuk krijgen van anti-eczeem crème

Het hielp ook niet mee dat bepaalde crèmes die ik van de huisarts kreeg precies het tegenovergestelde effect hadden: ik kreeg zo’n jeuk, dat ik niet van mijn huid af kon blijven. Over eczeemgevoelige huid gesproken. Afijn, ook bij de homeopaat waren we vaste klant. Papa had daar een rotsvast vertrouwen in (ik eerlijk gezegd destijds wat minder. Van vragen als: “Ben je bang voor onweer” begreep ik niet wat ze te maken hadden met eczeemgevoelig zijn). Dat diezelfde homeopaat adviseerde om geen suiker meer te gebruiken maakte mij ook niet blij.

Dealen met een eczeemgevoelige huid

Lang verhaal kort… Ik heb nu eenmaal een eczeemgevoelige huid en daar moet ik mee dealen. Waar ik eerder een deel van de lijn van Esse Probiotic Skincare heb mogen gebruiken was het nu de beurt aan de nieuwe lijn van een van mijn andere favoriete merken, namelijk Oolaboo: Morning Dew Hydra-Active Prebiotic Program. Prebiotic dus in plaats van Probiotic. Wat zijn dat nu precies, prebiotica? Prebiotica zijn voedingsstoffen voor de goede bacteriën en gisten (probiotica). Van nature vind je ze in bijvoorbeeld groente, granen en fruit. Prebiotica zijn dus zelf géén levende bacteriën maar ze bevorderen de groei van probiotica. Ze helpen je als het ware je huidmicrobioom (je eigen persoonlijke bacteriële ecosysteem) te onderhouden.

Op een natuurlijke manier omgaan met een droge, eczeemgevoelige huid?

Prebiotica, probiotica

Een hele mond vol, I feel you. De goede bacteriën en gisten (probiotica) beïnvloeden de huidflora op een positieve manier. Door de zuurgraad te verlagen doordat ze bijvoorbeeld melkzuur en stoffen met een anti-bacteriële werking produceren. Simpel gezegd krijgen ziekmakende bacteriën minder kans door goede bacteriën aan te brengen. En dat is goed voor een gezonde huid. Het huidmicrobioom wordt weer in balans gebracht, waardoor huidproblemen – ook een eczeemgevoelige huid – op natuurlijke wijze worden verminderd.

Morning Dew van Oolaboo

Wat zit er dan precies in de Morning Dew-producten van Oolaboo? Denk aan het natuurlijke prebioticum preBIULUN AGA (afkomstig van chichorei – een wortel). Het brengt niet alleen die eerder genoemde huidmicrobioom in balans, maar gaat ook huidveroudering tegen en – voor mij essentieel – vermindert huidproblemen. Ook gaat preBIULUN AGA het schadelijke effect van conserveringsmiddelen direct tegen. Hierdoor hydrateert het sneller, intensiever en langer (bijvoorbeeld vergeleken met hyaluronzuur). Denk aan 24 uur hydratatie van de huid. Niet mis, toch?

Op een natuurlijke manier omgaan met een droge, eczeemgevoelige huid?

Huidaandoeningen en voeding

Natuurlijk heeft een goede weerstand van de huid ook te maken met juiste voeding. Bepaalde huidaandoeningen vinden hun oorzaak in de darmen. Vanaf het moment dat papa aan de slag ging met de homeopaat is dat iets waar ik altijd eigenlijk wel mee bezig ben (geweest). Want ook toen ik op een gegeven moment last kreeg van het prikkelbare darmsyndroom was dat weer een teken dat ik wat aan mijn voeding moest doen. Minder koffie, veel water drinken, vezels, verse groentes en fruit. Niet teveel melkproducten, chocolade of te pittig eten. En al helemaal niet veel koolzuur. Allemaal dingen waar ik – over het algemeen – rekening mee houd. Ik zeg ‘over het algemeen’ omdat ik ook geloof in een goede balans.

Tell me more

Dan de producten natuurlijk. Want je wilt vast weten welke items ik heb uitgeprobeerd èn wat deze voor mijn huid hebben gedaan na 4/5 weken gebruik… Allereerst is het goed om te weten dat deze producten geen siliconen bevatten, 100% vegan zijn en verrijkt zijn met een natuurlijk parfum (citrus). Wist je dat je de bijbehorende Morning Dew Treatment kunt boeken bij de Oolaboo partner salons? Dat heb ik overigens niet gedaan. Ik heb mijn (eczeemgevoelige) huid zelf heel goed verzorgd met deze fijne Morning Dew-lijn.

Op een natuurlijke manier omgaan met een droge, eczeemgevoelige huid?

Van Moisturizing Prebiotic Serum

Allereerst het Moisturizing Prebiotic Serum, met onder andere hyaluronzuur en natuurlijke moisturizers. Het voelt heerlijk aan op de huid, echt een hele fijne superlichte gel. Een instant hydraterende werking. Ook schijnt het de lijntjes in je gezicht te verminderen. Ik heb dat eerlijk gezegd niet bijgehouden, maar ik heb zeker ervaren dat mijn huid er gladder uit ziet. Sowieso ben ik erg tevreden omdat het vervelende eczeem rondom mijn ogen en mond minder is geworden! De grapefruitolie – die ook in de formule zit – werkt kalmerend op de huid (pluspunt!) en zuivert en verbetert de huid.

Puntje van aandacht

Een punt van aandacht voor wat betreft de verpakking. Het plexiglas deksel drukt bij het dichtmaken net iets teveel op de bovenkant van de pompflacon, waardoor iedere keer een klein beetje serum eruit spuit. Zonde. Ander puntje – waar ik overigens zelf gewoon beter op moet letten. De flacon ziet er nagenoeg hetzelfde uit als die van mijn haarolie van Oolaboo. Het verschil is de kleur van de tekst (en die moet je natuurlijk gewoon goed lezen voordat je het product opent). En nee, ik heb geen haarolie op mijn gezicht gesmeerd, maar het ging wel een keer bijna fout…

Op een natuurlijke manier omgaan met een droge, eczeemgevoelige huid?

Via de Eye Opening Nutrition Emulsion

Hele prettige oogcrème. Een lichte en hydraterende emulsie die ook nog eens heel fijn aanvoelt op de gevoelige en kwetsbare huid om de ogen. Trekt snel in. Fijn ook om de droogtelijntjes minder zichtbaar te laten zijn. Wat zit er precies in? Macadamia olie (wist je dat het een natuurlijk UV filter bevat?) gaat vochtverlies tegen. Squalane (gewonnen uit olijfolie) is een sterk oxidant wat ideaal is om de natuurlijke balans van de huid te herstellen. Ook Jojoba-olie vind je in deze oogcrème. Heerlijk want jojoba-olie verzacht, voedt èn hydrateert. Het gebruik? Iedere ochtend en avond – na het reinigen – een klein beetje aanbrengen op je wijsvinger en verdelen op de huid rondom je ogen (onder de ogen en wenkbrauw-bot). Het beste is om te bewegen van binnen naar buiten. Goed om te weten: de oogcrème bevat geen siliconen, is 100% vegan en 100% parfumvrij.

Naar de Hydra-Active Prebiotic Face Cream

Heerlijke volle gezichtscrème die helpt het huidmicrobioom weer in balans te brengen. Ook om huidproblemen op een natuurlijke wijze te verminderen is dit een prettige crème voor zowel de dag als de nacht. Ik breng het zowel de ochtend als de avond aan op een schone huid (niet alleen op mijn gezicht, maar ook op mijn hals en decolleté – dat laatste wordt nog weleens vergeten). Bevat PreBIULIN AGA , hyaluronzuur, ceramiden en natuurlijke moisturizers om te helpen eventuele droogtelijntjes te verminderen en natuurlijk de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Wat zit er nog meer in? Karitéboter om de huid soepel te houden en cupuaçuboter om de huid te hydrateren. Aloë vera is prettig voor de genezende werking. Een fijne combinatie zonder siliconen èn 100% vegan. De subtiele citrusgeur? Is afkomstig van een (natuurlijk) parfum.

Kortom, al met al een heel succesvolle combinatie van drie producten uit de nieuwste lijn van Oolaboo waar mijn eczeemgevoelige huid heel blij van wordt… Heb jij weleens van probiotica en prebiotica gehoord?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Deze producten uit de nieuwste lijn van Oolaboo – ‘Morning Dew Hydra-Active Prebiotic Program’ – heb ik gekregen

Moisturizing Prebiotic Serum – 50 ml – € 64,95

Hydra-Active Prebiotic Face Cream – 50 m. € 64,95

Eye Opening Nutrition Emulsion – 15 ml – € 39,95

Wil je alles ineens als set aanschaffen? – € 174,85

 

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]