"700 doden? Mooi zo?"...Ik schaam mij rot voor mijn medemens

“700 doden? Mooi zo?”…Ik schaam mij rot voor mijn medemens

In Persoonlijk by Roryblokzijl11 Comments

Ja, ik schaam mij rot voor mijn medemens. Nee, ik ben niet iemand die aan elke actie voor een ramp meedoet. Vaak wel overigens. Maar ‘that’s not the point‘. Waar het wel om gaat lees je in dit prachtige, oprechte, pure, rauwe artikel van Roelof Hemmen, nieuwslezer bij RTL Nieuws.

Een klein dood meisje

Een collega-blogger deelde de link op Facebook. Vol ongeloof en met tranen in mijn ogen las ik het artikel. Met een brok in mijn keel bekijk ik de foto van een klein meisje. Een felgele legging, een kleurig truitje. Een kind. Vijf jaar. Naar alle waarschijnlijkheid een jeugd vol ontberingen meegemaakt. En dan doodgaan, verdrinken in een grote, blauwe zee.

Ik schaam mij rot

Maar dan de opmerkingen en ‘meningen’ van mensen, Nederlanders, medemensen. Hoe durf je. Hoe haal je het in je hoofd om je ongezouten mening zomaar het internet op te slingeren. “Mooi zo“? Denk aan je eigen kind. Als je die niet hebt aan je nichtje of neefje. Je buurjongen of buurmeisje. Hoe is het mogelijk dat we zo diep gezonken zijn? Intolerantie is één ding. Onmenselijkheid is een uiterste.

Over normen en waarden…of het gemis

Ja, ik kan mij hier heel kwaad om maken. Maar misschien is het meer verdriet. Onmacht. Over de manier van denken in onze samenleving. De vervaging van normen en waarden. Want of het nu een kind is van een buitenlander, of het kind van een Nederlander. Je wenst een kind toch niet dood?

Nederlanders, bootvluchtelingen, we zijn allemaal mensen

Want om nu meteen een taboe-onderwerp op te pakken. Als een vliegtuig neerstort met Nederlanders erin. Dan staan we ergens voor en komen we met zijn allen in actie. Terecht overigens, ook dat raakt mij enorm. Maar 700 bootvluchtelingen? Kennen we niet. Hebben we niets mee. Ver van ons bed. ‘Been there, done that?‘. Kom op nou.

Wij wensen mensen niet dood!

Hoe impopulair ik mij hier ook mee maak. Laten we waar het om gaat niet vergeten. Of het nu om Nederlanders gaat of buitenlanders. We wensen mensen niet dood! Zeker geen kinderen…

Rory Blokzijl

 • Linda_r

  Dat is PRECIES wat ik dacht toen ik dat artikel gisteren ergens langs zag komen Rory. Wat óngelofelijk dat mensen zoiets kunnen zeggen. ‘Mooi zo’? Of: ‘Scheelt weer’? Alsof die mensen geen leven, geen ziel, geen vreugde, geen liefde waard zijn. Alsof het een stel termieten zijn die je maar beter uit kunt roeien. Het is zo makkelijk om vanachter je bureau, lekker warm en veilig, dit soort dingen de internetwereld in te gooien. Wat zeggen die mensen nou eigenlijk? Snappen ze het zelf wel? Je merkt het, ook ik kan mij hier behoorlijk kwaad om maken…

  • Dank Linda, voor je reactie en voor het delen van je gevoel. Ik voel mij hier zó ontzettend rot over. Het moest mij van het hart. Ik hoop – hoe erg hun reacties ook zijn – dat ze het zelf eigenlijk niet snappen (want dat zou impliceren dat ze ‘gewoon’ dom gedrag vertonen). Want als ze het wèl snappen…en het is hun oprechte gedrag. Dan is er echt iets heel ernstigs aan de hand met onze samenleving.

 • Kelly Hohage

  Ik heb heel snel weggeklikt toen ik die walgelijke reacties alleen al zag. Bij het aanzicht van een klein dood meisje brak mijn moederhart sowieso. Bruin, zwart, wit, geel, paars who gives a f*ck… zij heeft ook neit gevraagd om een leven vol armoede en ellende. Op zoek naar het geluk… want laten we eerlijk zijn dat is toch wat iedereen wil? Wij zijn gezegend hier te wonen, geluk is voor ons al lang geen onderdak en eten meer maar meer,meer, meer is wat wij willen dus delen met mensen die als geluk wel de eerste levensbehoefte zien is er dan ook niet meer bij. Bah wat zijn mensen toch egocentrisch….

  • Afschuwelijk hè Kelly. Ik weet dat je de ellende van de wereld niet op je moet nemen. Maar als er zoiets ergs gebeurt en dit zijn de reacties van je medemens? Dan weet ik het even niet meer. En dan ga je nog verder zoeken en dan lees je dat er mensen zijn die vinden dat het nu “teveel over de negatieve reacties gaat” en “niet om het actuele onderwerp, namelijk de opvang van asielzoekers”… Ook die mensen hebben het – naar mijn persoonlijke mening – echt niet begrepen.

 • Annelore Lehouck

  Ik word misselijk van al deze reacties..ik snap niet hoe mensen zo harteloos kunnen zijn… Mijn vader zei altijd heel nuchter:”zolang mensen naar hier vluchten en wij niet naar daar, dan hebben wij geen recht van klagen!” En daar ben ik het helemaal mee eens. Ik snap dat het naief en idealistisch is om iedereen hier op te willen vangen, maar zolang het probleem in het thuisland niet terdege aangepakt wordt, is dat toch de enige mogelijke oplossing? Ieder mens heeft recht op leven. punt.

 • Amen. Ik plubliceerde er vandaag ook een blog over. Het laat me maar niet los. Mijn man was ook ooit een vluchteling. Wie van achter zijn of haar veilige beeldscherm die verschrikkelijke woorden plaatst heeft nog nooit in een situatie gezeten als de mensen op de boten.

  • Jeetje Madelon. Wat komt het dan voor jullie / voor jou enorm dichtbij. Als mensen zulke nare, misplaatste en afschuwelijke opmerkingen maken. Inderdaad. Ze plaatsen die woorden (onnadenkend?) vanachter hun veilige pc en hebben waarschijnlijk (dat hoop ik dan) geen idee.

 • Ik schaam mij diep.

  • Ik ook Floortje. Ik ook. Gelukkig met ons ook meerdere mensen.

 • Patrick Blokzijl

  sja we leven op een wereld iedereen moet toch gelijk zijn we zijn allemaal mensen , helaas worden we allemaal nog steeds in hokjes geplaats . Te veel eigenheimers die aan zich zelf denken en niet aan andere mensen alles draait om geld .
  Extremen mensen moeten we uitroeien zoals IS voor de rest zijn wij allemaal mensen iedereen met goede bedoelingen zijn gelijk zwart , geel, chinees , blank, homo, enzo. De wereld wordt rotter en rotter.
  Eigenlijk zouden meer mensen een partij moeten oprichten voor een betere wereld.
  Misschien iets voor jou Rory Blokzijl ik help je wel om een betere wereld te maken…. graag zelfs. Groetjes je strijdbare neef Patrick Blokzijl ( dat strijdbare heb ik van mijn opa )

  • Hi lieve (en strijdbare) neef. Dank voor je lieve reactie. Een heel goed idee, een partij voor een betere wereld! Ik doe mee! Hopelijk zijn er genoeg mensen die met ons mee willen doen om de wereld een stukje mooier te maken. Het begin is er in ieder geval. Groetjes van Rory