13 redenen waarom ‘zinlozen’ je verder helpt!

In Persoonlijk by Roryblokzijl5 Comments

‘Zinlozen’? Als moeder? en sowieso, je hebt toch altijd wat te doen? Yep, helemaal waar èn helemaal niet waar.

Waarom doe je wat je doet?

Min of meer gedwongen door terugkerende grieperigheid en allerlei aanverwante ‘kwalen’. Werd ik op mijzelf teruggeworpen. Want waarom doe je wat je doet? Verlies je jezelf in allerlei klusjes, die je met name van jezelf moet. Die je opgedrongen zijn (“Dat hoort er nu eenmaal bij. Zij doet het ook, dus jij ook“). Die je doet omdat het ‘hoort’. Bij je taken als moeder, (thuis)werkende moeder, partner van, single, of geef het beestje maar een naam…vrouw?

Hé, het is ok!

Hoe dan ook. Ik kom er meer en meer achter dat ‘zinlozen’, oftewel: vervelen, (bank)hangen, chillen, naar buiten kijken, lekker in een hangmat genieten van het moment, even niets doen. Gewoon goed is!

Neem de tijd. Ga zinlozen

Die grieperigheid blijft niet voor niets zo lang hangen. Je kan geloven in “de tijd van het jaar“, “de ziekteverwekkers / bacteriën” die je via de peuterspeelzaal meekrijgt. Feit is dat je weerstand valt en staat met niet alleen je fysieke, maar ook je innerlijke gezondheid. Vitamines, goed eten, voldoende slaap. Sure, het werkt allemaal mee. Maar gewoon even tijd maken voor ‘zinlozen’ (wat een contradictie). Wanneer doen we dat nu eigenlijk?

Check this out!

Ik nam de proef op de som. Na talloze mislukte pogingen en een flink aantal jaren (ja, jaren! Geen typefout) verder is het mij nu min of meer gelukt om een paar uur van de afgelopen drie dagen te gebruiken voor dit doel. Gewoon even zinlozen. En met veelbelovend resultaat, al zeg ik het zelf:

1. Na een krap uurtje met een Bambi-blik bankhangen (mits peuter slaapt) krijg ik spontaan zin om op te ruimen.

2. Sterker nog. In nog geen anderhalf uur tijd heb ik een vuilniszak met babykleding, een doos met babyspullen, een vitrage en twee pannen uitgezocht en weggegeven. En dus andere mensen weer blij gemaakt.

3. Heb ik de kracht van Marktplaats ontdekt en tweedehands een skinny jeans voor mijzelf en een balletpakje voor Mila gekocht.

4. Werd ik vervolgens niet goed van het scrollen op en langs de social media en heb ik alles acuut (ok, voor een aantal uren) afgesloten.

5. Heb ik mijn boek eindelijk weer eens vastgepakt (en vervolgens niet gelezen).

6. Heb ik mijzelf nog nooit zo goed ‘gehydrateerd’, oftewel zoveel water en kruidenthee gedronken.

7. Ben ik eindelijk af van die prestatiedrang en heb ik zomaar vijf weken (!) niet gesport.

8. Joehoe! Weer eens een aflevering gekeken van de geleende dvd-serie die ik nu al maanden in huis heb.

9. Ik heb nog nooit zo vaak ‘comfy‘ outfits gedragen als nu.

10. Zie ik veel meer mogelijkheden in plaats van problemen èn hak ik – ogenschijnlijk – veel sneller en makkelijker knopen door.

11. Geniet ik ervan dat het schuldgevoel steeds minder wordt. Hé, ik doe dit zinlozen voor een goed doel. Mijn algehele gezondheid!

12. De drukte en de ‘jachtigheid’ van het dagelijkse bestaan komt steeds verder van mij af te staan.

13. En gek genoeg? Ik heb het gevoel dat ik meer aan kan!

Zinlozen? Wat voor jou? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl