En dan gaat je kind ineens naar groep 3

In Lifestyle, Opvoeding by Roryblokzijl14 Comments

Groep 3! Waar ik – toen ons dochtertje net 4 was worden – zo tegen de eerste schooldag aankeek. Had ik hetzelfde gevoel (in iets mindere mate) aan het begin van dit schooljaar. Waarom? Omdat je kind nu dan toch echt kleuter-af is. Omdat je meisje 6 jaar is, richting de 7 jaar. Geen ‘kring’ meer in de ochtend, maar een eigen tafeltje en stoeltje. Je naam op je tafeltje geplakt. Een pennenbakje in een lade. Het is ineens ‘echter dan echt’.

Een fase is of lijkt voorbij

Ik word er een tikje melancholisch van, geef ik grif toe. Groep 3 is toch echt een stap verder. Een fase is of lijkt voorbij. Natuurlijk is het fantastisch om je kind te zien opgroeien, doorgroeien. Maar het is ook best spannend. De onbevangenheid gaat er nu langzaam af. Nu neemt ze nog van alles van je aan. Maar de invloed van de juf, mede-klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes gaat langzaamaan belangrijker worden. Je kind wordt meer een individu. Steeds iets zelfstandiger.

En dan gaat je kind ineens naar groep 3
Jurkje ‘Unicorn Dreams’: Maxomorra, legging en laarsjes: privébezit, haaraccessoires: Zenner

Van kleuteren naar groep 3

En dat betekent automatisch ook een soort van afscheid nemen. In groep 3 ben je toch echt wel ‘kleuter-af’. Begrijp mij niet verkeerd. Het is goed dat een kind minder afhankelijk van je wordt. Meer zijn / haar eigen positie in de wereld begint in te nemen. Dat moet ook (vind ik). Toch kan ik soms. Heel soms. Verlangen. Naar simpelweg samen met zijn tweetjes op de bank te liggen. En een beetje te kletsen over dat wat er op dat moment toe doet. Een eenheid zijn. Samen. Moeder en kind.

En dan gaat je kind ineens naar groep 3

Omarm het … en ga samen door

Het is goed om bij elk moment in de ontwikkeling van je kind stil te staan. Te voelen – doorvoelen – en ervaren, wat ‘groter’ worden nu precies betekent. Voor zowel jezelf als je kind. Te ervaren wat het voor jullie beiden betekent. Het te omarmen. En samen door te gaan. Op het pad richting volwassenheid. Het zal hobbels kennen, je kind zal soms een stapje terug doen, of juist veel stappen vooruit, een afslag nemen. Of misschien even stoppen. Alles kan. Maar een ding weet je zeker. Je zal er altijd zijn. Voor je kind. Voor jullie.

En dan gaat je kind ineens naar groep 3
Superhandige naamstickers (voor zowel kleding als spullen als een rugzak of broodtrommel): My Nametags

Gedachtes van een veertigplus moeder

Dat en nog meer speelt allemaal in mijn hoofd sinds mijn kind vorige week is begonnen in groep 3 van de basisschool. Ga ik hier nu anders mee om dan een jongere moeder? Neem ik het allemaal te serieus? Ik weet het niet. Iedereen heeft zo zijn eigen gedachtegang en een ‘rugzakje’ denk ik. Waar ik mij erg druk kan maken om klassenindelingen en eventuele combinatieklassen, deed mijn moeder dat vroeger volgens mij niet. Het was destijds – in mijn beleving – veel meer een ‘accepteren van dat wat er was’. Je ging er automatisch vanuit dat de school het beste met de kinderen voor had. En dat is natuurlijk ook gewoon zo.

Mindful in het leven staan

Voor mij is het dan ook een periode van loslaten. Letterlijk. Voelen, accepteren en respecteren dat mijn kind toe is aan de volgende fase in haar leven. Vertrouwen hebben in dat wat de school mijn kind te bieden heeft. En zelf minder krampachtig met deze nieuwe ontwikkelingen omgaan. Meer in het moment leven. Om maar met een moderne term te komen: mindful in het leven staan. Niet meer in dat denk- en piekerhoofd zitten maar veel meer vanuit mijn gevoel bewegen en vertrouwen hebben.

En dan gaat je kind ineens naar groep 3
Prachtige ‘grote meisjes’-rugzak: Stoerekindjes

Van te kleine rugzakjes naar te grote jurkjes in groep 3

Groep 3 dus. Bij deze fase horen ook allemaal nieuwe dingen. Kleding die ineens te klein is geworden door een groeispurt. Tekenfilms als Frozen die niet meer gekeken worden. De wereld van kinderrugzakken. Een lief rugzakje dat in de kleuterklas nog zo enorm groot leek wordt vervangen door een prachtige ‘grote meisjes’-rugzak (zelf uitgezocht nota bene). Nieuwe jurkjes die – als ik mijn ogen dichtknijp – mij nog lijken te passen. Onze kleuter is echt een meisje geworden.

En dan gaat je kind ineens naar groep 3

Volg je pad

Lief meisje, volg je pad. Ik zal je altijd ondersteunen en er voor je zijn. Sommige dingen zal je zelf moeten ondervinden. Omdat ik er niet altijd bij kan zijn. En misschien is dat ook juist goed. Want  zoals Oma – denk ik – tegen mij zou zeggen: “Laat haar haar eigen weg vinden“. Dus meisje, make memories. Verzamel ervaringen. En weet dat wij – papa en mama – altijd achter je staan.

In welke groep zit jouw kind nu? En wat vond jij de grootste verandering in het schoolleven?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De rugzak, het jurkje en de haaraccessoires heb ik toegestuurd gekregen

Rugzak meisje van Stoerekindjes ‘Forever Happy Milky Kiss’, € 34,95

Jurkje van Maxomorra (Swedisch design en organic) ‘Unicorn Dreams’, circa € 32,90

Haaraccessoires van Zenner limiteds Sugar Coated, Sweet Velvet en Pink Promises – verkrijgbaar bij de drogisterij, prijzen tussen de € 3,49 en 5,99

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]