Onge-veertig, iets met fashionover40

In Beeld, Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl4 Comments

Onge-veertig? Vroeger, toen ik nog een klein Rory-tje was dacht ik oprecht als ik hoorde dat iemand dertig was: “Wow, die is stokoud!” Euh, hoe oud had ik mijzelf nu dan wel niet gevonden? Ik kan mij daar nu nog over verbazen. Dat ik dat dacht. Bij iemand die zo jong is. Ligt het aan mijn perceptie? Mijn beleving? Of waren de tijden ook echt heel anders en was je in die tijd al ‘van middelbare leeftijd’ als je rond de dertig was?

Onge-veertig

Hoe dan ook. Destijds dus. Ik weet nog goed dat ik (inmiddels iets ouder) – stiekem – Bouquetreeks boekjes las. Waarin de hoofdrolspelers – vaak Griekse adonissen – altijd super aantrekkelijk, donker, gespierd èn … rond de 36 jaar waren. Onge-veertig dus. En natuurlijk vielen ze direct voor jonge bakvisjes à la myself destijds. Puberaal? Can be. Maar ik genoot van de boekjes met hun onwerkelijke, romantische verhalen. En zo veranderde een dertiger voor mij ineens van stokoud in interessant.

Onge-veertig, iets met fashionover40

Van achter lyceum, van voor museum

Hoe ouder ik zelf word hoe meer ik de grens verleg. Herkenbaar? Uiteindelijk kwam ik rond mijn veertigste tot uitspraken als “Je bent zo jong als je jezelf voelt” of “Veertig is het nieuwe dertig“. Uitspraken die irritatie kunnen oproepen bij anderen. Althans, dat is wat ik zo nu en dan hoor en lees. Los van dat alles. Ik vóel mij regelmatig ook best jong. Niet verkrampt jong, als in “Van achter lyceum en van voor museum“. Al moet ik bekennen. Ik word bijna altijd tien jaar jonger geschat, dus geen ‘onge-veertig’ maar meer dertig-ish. En dat vind ik best fijn.

Onge-veertig, iets met fashionover40

Een klein kind houdt je jong

Maar toch, een klein kind houdt je jong. In mijn geval werkt het in ieder geval zo. Ik speel. Ik ren. Ik dans. We puzzelen veel. Spelen samen met Barbies. Op de een of andere manier zit ik in een andere fase. En het voelt goed. Het past bij mij. Bij ons. Bij ons als gezin. En daar ben ik blij mee. Dankbaar voor.

Onge-veertig, iets met fashionover40

Hij liep bij mij weg

En natuurlijk is er soms ook een ‘glitch’ in dit alles. Dan duik ik weer even terug in de tijd. Ik weet nog dat ik rond de 38 jaar was en – al zeg ik het zelf – er ‘fabulous’ uitzag. Dat voelde ik in ieder geval zo. Merkte ik overigens ook aan de aandacht die ik kreeg. Aan de mensen om mij heen. Tijdens een fantastische Wicked Jazz Sounds Clubnight in Amsterdam. Al dansend werd ik benaderd door een (jonge) jongen. We dansten wat. Kletsten wat. Maar deze jongen wilde wat meer en stelde de onvermijdelijke vraag, hoe oud ik was. Na mijn eerlijke antwoord? Hij liep zonder wat te zeggen weg …

Onge-veertig, iets met fashionover40

Laat jezelf nóóit onzeker maken

Ai. Eerlijk is eerlijk. Ik was er wel even ziek van. Ik begreep het namelijk niet. For the record. Ik wilde absoluut niet iets met deze jongen. Was gewoon lekker aan het dansen met een vriendinnetje. Ik begreep alleen zijn actie van ‘weglopen zonder wat te zeggen’ volkomen niet. Ik was gekwetst. Big time. Terugkijkend – op de leeftijd van 46 jaar – begrijp ik echt niet dat ik mij toen zó druk heb gemaakt om de actie van deze jongen. Als ik een foto uit die periode terugzie (let wel, 38 jaar en nagenoeg onopgemaakt) zie ik een vrolijke, jonge vrouw. Hoe heb ik mij zo onzeker kunnen laten maken?

Onge-veertig, iets met fashionover40

Fashionover40

En daarom. Waarom zou ik mij druk maken over alle geschreven en ongeschreven regels over wat er allemaal wel en niet meer kan wanneer je veertigplus bent? Ik ben wie ik ben. Natuurlijk is er een verschil in hoe jong je jezelf voelt en je uiterlijk. Ik kan mij nog achttien voelen, maar ik weet dat ik dat niet meer kan uitstralen. Maar waarom zou ik dat eigenlijk willen? Ik heb veel levenservaring opgedaan. Ik heb een kind mogen krijgen. Ik voel mij goed zoals ik ben. Dat straal ik (hopelijk) ook uit. Daar ben ik trots op. En zo kleed ik mij ook.

Onge-veertig, iets met fashionover40

OOTD

Dat verklaart ook dit ‘beeld-artikel’. Zo nu en dan bezoek ik PR-bureau The X-Factor en bekijk ik hun prachtige collecties. In dit geval de zomercollectie van 2017. Ik heb een aantal items die mij erg aanspreken mogen lenen voor een fijne ‘Outfit Of The Day’-shoot. Een #fashionover40-outfit die mij heel erg aanspreekt. Nieuwsgierig?

Het mooie t-shirt met bescheiden applicaties en de kanten rok (69,95) zijn van Soaked in Luxury
Het superleuke fringe-jasje is van NED en kost 49,95
De superhandige, mooie en ruime tas is van Bulaggi
Laarsjes zijn privé-bezit (Shoebaloo)

Wat vind jij van mijn ‘fashionover40’-outfit?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]