Hebben jullie laminaat? Dat meen je toch niet!

In Lifestyle by Roryblokzijl13 Comments

Laminaat?” Soms krijg je nog wel eens deze suggestieve vraag – inclusief zorgvuldig opgetrokken wenkbrauw – als je praat over de vloer die je in jouw huis hebt liggen. Ja, laminaat. En ik ben er blij mee. Waar het eerder ging over vrouwen en auto’s, wil ik het nu eens hebben over moeders en vloeren. Ik neem je mee naar hoe anders de tijden zijn geworden, vergeleken met mijn eigen jeugd. Inmiddels best een aantal jaartjes geleden.

Twee linkerhanden?

Laat ik eerst beginnen met het belangrijkste: laminaat leggen? Niet zelf doen! Niet aan beginnen. Tenminste, als je net als wij twee linkerhanden hebt. Ik denk dan altijd maar: wij hebben weer andere kwaliteiten. Aan de andere kant, het laminaat van tegenwoordig is wel heel anders en veel eenvoudiger te leggen.

Toen wij alweer 14 jaar geleden in ons huis kwamen wonen, hadden wij als basic gedachte. We willen alles licht hebben. Witte muren, plafonds en licht laminaat, door de hele woning, het liefst zonder drempels, zodat het lekker doorloopt.

Via via –> oh oh

Via via konden wij nog aan een supermooie partij berken laminaat komen. Voor een prachtige prijs. Maar dan moesten we het wel meteen afnemen. Ook al werd ons (nieuwbouw-)huis pas een flinke tijd later opgeleverd. Wat wij toen niet wisten, maar op het moment van het leggen wel. Koop nooit zomaar een partij. Waarom? De partij bestond uit verschillende restjes die eigenlijk nèt niet goed in elkaar pasten…en ook qua kleur nogal afweken van elkaar.

Iets met nadeel en voordeel

Gelukkig heeft elk nadeel zijn voordeel. Hiermee leek het namelijk net even meer op ‘echt’ hout, door de verschillende kleurschakeringen. Plus…op de een of andere manier ga je er ook niet zo hysterisch zuinig meer mee om. Heel fijn. Want ineens was daar ons kleine wondertje. En met kinderen in huis…verandert alles.

Een baby spuugt, fietsjes en kinderwagens worden door de kamer gereden. Er wordt geverfd, gekleid, met zanderige schoentjes in huis gelopen (mag niet, gebeurt in de praktijk toch soms wel). Dat speelgoed kan netjes opgeruimd worden, maar daar gaat het nu niet om. Laminaat is lekker glad en daar glijden autootjes fijn op. Ook is het makkelijk schoon te maken. Even dweilen en klaar!

Laminaat vloer? Best handig

Need I say more? De laminaat vloer lag dus al in ons huis toen Mila in ons leven kwam. Maar achteraf gezien? Ideaal. Echt hout is veel mooier? Can be. Maar dat doen we later wel, wanneer ze iets groter is. Hout is ook zachter. En gevoeliger voor water. Een stenen vloer? Ik vind het niet mooi. Maar los daarvan vind ik het ook gevaarlijk (en hard. Voor als ze eens valt. En ja, helaas vallen bijna alle kindjes wel eens). Met een klein kind is laminaat ook gewoon hartstikke hygiënisch. Je ziet stof sneller en daardoor krijgt het niet de kans om ‘op te stapelen’.

Huisstofmijt, stof en eczeem

Want als ik terugdenk aan vroeger. Aan mijn kindertijd. Dan was het heel normaal dat je de vloerbedekking uit het (huur)huis gewoon liet liggen. En stond je er niet bij stil hoe ontzettend veel stof dat aantrok. Huisstofmijt? In de jaren zeventig en tachtig? Ik kan mij niet herinneren dat iemand zich daar druk over maakte. Dat ik vanaf mijn pakweg achtste tot en met zestiende levensjaar flink onder de eczeem heb gezeten zou daar best wel eens wat mee te maken hebben gehad.

Hebben jullie laminaat? Dat meen je toch niet!

Wat heb jij voor vloer in je huis? En wat vind jij ideaal met (kleine) kinderen?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

disclaimer