Respect

In Persoonlijk by RoryblokzijlLeave a Comment

Respect. Een eigenschap die volgens mij iedereen zou moeten hebben. Heb respect voor de ander, respect voor de natuur en bovenal, respecteer jezelf.

Normen en waarden

Misschien niet een voor de hand liggend onderwerp, maar ik merk dat ik – naarmate ik ouder word – steeds meer waarde hecht aan de ‘oude’ normen en waarden waar ik mee ben opgevoed. Vroeger (en ik ben geboren in de zeventiger jaren) was het toch heel normaal dat je geen vuil op straat gooide, beleefd was tegen ouderen (en eigenlijk tegen iedereen natuurlijk) en dat je respect had voor de mening van anderen.

Discussie

Hoe anders is het nu. Surfend op het web, kijkend naar wat mijn doelgroep bezig houdt, belandde ik op een site over gezondheid. De discussie die daar was gestart ging over ’40 jaar en nog een kind willen’. Of dat nu je eerste kind was of je tweede of derde kind, dat was in het begin van de discussie nog geen issue.

Waar is het respect gebleven?

Wat mensen elkaar dan aandoen! Internet is voor sommigen een excuus om lekker ongenuanceerd hun mening te geven. Bot, onaardig, vol met vooroordelen werd de ene na de andere reactie het forum opgeslingerd. Ik ben er letterlijk sip van geworden. De een roept dat je egoïstisch bent als je “zo oud” (leeftijd tussen de 35 en 40) een kind “neemt”. Weer een ander neemt het haar ouders enorm kwalijk dat ze haar hebben gekregen op hun 45e. Een tegenreactie was weer dat jonge mensen niet geschikt zijn om kinderen op te voeden. Bah, bah en bah. Waar is het respect?

Oordeel eens wat minder

Natuurlijk heeft het er mee te maken dat ik zelf op mijn 40e zwanger raakte van mijn lieve dochtertje. Ik was en ben dolgelukkig dat wij haar nog hebben mogen krijgen. Mensen, kijk eens wat verder dan je neus lang is. Denk er eens over na dat er bijzondere omstandigheden of redenen kunnen zijn dat iemand jong of oud kinderen krijgt. Of misschien zonder bijzondere omstandigheden of redenen. Nou en! Oordeel niet te snel.  Luisteren naar je gevoel is prima. Maar ongezouten je mening etaleren op internet of waar dan ook is weer een ander verhaal. Respect, daar draait het om.

Let wat minder op elkaar en meer op jezelf

Denk goed na voordat je iets op internet, fora, Facebook of andere social media plaatst. Weet dat je iemand ontzettend veel pijn en verdriet kan doen hiermee. Nogmaals, oordeel niet te snel en heb respect voor elkaar. Mijn persoonlijke mantra: let eens wat minder op een ander en meer op jezelf.

 

Respect
Wat vinden jullie van de huidige normen en waarden? Missen jullie het respect voor elkaar?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl