Als je vakantie net even wat anders loopt…

In Lifestyle, Ouders, Persoonlijk by Roryblokzijl22 Comments

Wanneer je vakantie anders loopt dan verwacht? Ik kan erover meepraten. En waar ik twijfelde of en wat ik precies zou delen hierover op mijn blog. Realiseerde ik mij tegelijkertijd dat dit niet alleen een kwestie is van mijzelf kwetsbaar opstellen, maar dat ik juist hiermee ook andere ouders een hart onder de riem kan steken. Wellicht anderen kan helpen met het nemen van een beslissing. Want als het anders loopt dan je denkt. Laat je dan je vakantie doorgaan, of juist niet…?

Alles leek in kannen en kruiken
Waar ik het precies over heb? Je vakantie. Alles lijkt in kannen en kruiken. Je hebt de was gedaan, gedroogd, opgevouwen, alles ingepakt. Eventuele medicatie (let wel, ik heb het over ORS en paracetamol) is gehaald. Boodschapjes zijn gedaan. En ineens blijkt je kind toch zieker te zijn dan je denkt. De koorts die zich op vrijdagmiddag ineens manifesteerde, is in het weekend niet overgegaan. Integendeel, het lijkt wel erger te worden. Maar laten we wel wezen. Je gaat in het weekend niet de spoedeisende hulp bellen puur en alleen omdat je kind koorts heeft, toch?
Als je vakantie net even wat anders loopt...
Wanneer je vakantie ineens toch niet helemaal zeker is
De dag voor vertrek (maandag) zat het mij toch niet lekker – er was inmiddels een flinke buikpijn bijgekomen – dus wilde ik even langs de huisarts. Dat resulteerde in een korte afspraak en vervolgens in éven de dag aankijken. Aan het einde van de dag hadden we afgesproken een telefonisch consult te hebben. Een telefoongesprek dat voor ons uitmondde in een bezoek aan de spoedeisende hulp.
Hè? Wát denken jullie?
De symptomen en het ziektebeeld van ons kind (koorts en buikpijn) leken te wijzen op een blindedarmontsteking. Maar na uitgebreide onderzoeken door verschillende disciplines (de dienstdoende artsen die avond van chirurgie en kindergeneeskunde waren het niet met elkaar eens) toch ook weer niet helemaal. De buikpijn op de kenmerkende plekken leek toch niet ‘heftig’ genoeg en paste derhalve niet bij de diagnose blindedarmontsteking. Maar waar dan wel bij?
Als je vakantie net even wat anders loopt...
Kan je vakantie wel doorgaan met deze symptomen?
Na overleg tussen chirurgie en kindergeneeskunde moest er echt even goed naar worden gekeken. Want hoge koorts en buikpijn in het midden en rechts onderin de buik? Klinkt toch niet helemaal goed. Waar je dat normaal gesproken even aan kunt kijken, was het in ons geval wat anders omdat we de ochtend erna met vakantie zouden gaan. Diezelfde avond mochten we uiteindelijk (na van 5 uur ’s middags tot na 10 uur ’s avonds allerlei onderzoeken en gesprekken te hebben gehad) wel naar huis, mits we ons de ochtend erna – vóór ons vertrek naar Frankrijk – nog even zouden melden voor aanvullend onderzoek. Dat was hun – dringende – advies. En ja, dat volg je dan natuurlijk op. Want je kind is het aller-, allerbelangrijkste.
Hoe doe je dat dan met een ziek kind. Gaat je vakantie door, of niet?
Om een lang verhaal wat korter te maken en zonder al te veel in te gaan op de medische details, wil ik je wel meegeven dat dit soort situaties niet bijdragen aan het ontspannen op vakantie gaan. Omdat ons kind wel hoge koorts en buikpijn had, maar daarentegen niet zichtbaar een erg ziek kind was. Kregen wij een ‘go’ om weg te gaan. Op ons verzoek kregen wij een (Engelse) brief mee om – in het geval dat het nodig was – te kunnen geven aan de artsen in een Frans ziekenhuis.
Als je vakantie net even wat anders loopt...
Geen paniekvoetbal alsjeblieft
Wat we niet wilden was een ‘paniekvoetbal’-situatie waarin andere artsen ons kind aan allerlei onderzoeken zouden blootstellen terwijl de diagnose al half gesteld was (namelijk ‘lymfadenitis mesenterica‘ een soort van ‘mimic‘ van een blindedarmontsteking. Iets dat best veel voorkomt bij kinderen. Wat het precies is? Denk aan ontstoken lymfeklieren in je buik. Zie zitten er altijd al natuurlijk. Maar nu komen ze in actie. Als het ware een soort van ‘afweerstationnetjes’ die virale infecties bestrijden en dan opzwellen).
De Grandland X
Daarentegen was een vakantie – om meerdere redenen – broodnodig en leek het ons als ouders juist heel goed om als gezin weg te gaan en echt even te ontspannen. Gelukkig hadden we in ieder geval geen zorgen over het vervoer. Ik mocht namelijk een waanzinnig ruime en comfortabele Grandland X van Opel meenemen voor twee weken. Al onze bagage paste ditmaal gewoon volledig in de kofferbak! So that you know, we zijn erg blij met onze eigen Opel Mokka, alleen de bagageruimte is daarin best wel beperkt, vinden wij.
Als je vakantie net even wat anders loopt...
Check de features!
De features van deze mooie en zeer complete Grandland X – zoals de Adaptive Cruise Control in combinatie met de Lane Departure Warning (met onder andere de Opel Eye Assistentiesystemen zoals het fabuleuze Active Lane Keep Assist en de Vermoeidheidsassistent) – zorgden ervoor dat we veilig ons vakantieadres bereikten. Ondanks alle files, wegversmallingen en ander oponthoud dat we tegenkwamen. Wat ook zo heerlijk was? De ergonomische comfortstoelen. In plaats van zes uur hebben we ruim acht uur in de auto gespendeerd voordat we bij onze bestemming waren. En wat denk je? Geen centje pijn! Dat heb ik nog niet eerder zo ervaren. Geen rugpijn of houten billen. Ik sprong zo de auto uit.
On y va … naar de Bourgogne voor je vakantie
Ons eerste vakantieadres was een prachtig vrijstaand huis van vrienden van H. in een klein dorpje in de Bourgogne. Geweldig dat we daar mochten logeren. Er was in dat plaatsje verder niet heel veel te doen, maar in de nabijgelegen dorpjes konden we vers stokbrood, Franse kazen en natuurlijk Franse rode en witte wijnen halen om zo – samen met Oma en Opa – te genieten van een heerlijke week in een prachtig huis met ruime tuin. Ja, ons kind had in die gehele week nog steeds hoge tot soms heel hoge koorts. Maar volgens de instructies van ons ziekenhuis moesten we de focus leggen op de combinatie van symptomen. Alleen hoge koorts? Is niet zo spannend. Komt daar buikpijn bij, diarree, of wordt je kind ineens veel zieker? Dan moet je opletten.
Als je vakantie net even wat anders loopt...
Met de Grandland X naar Domaine Brigand
Aldus was het prettig dat we een hele goede en gloednieuwe auto bij ons hadden, met een hele secure en geavanceerde navigatie met kleuren touchscreen (voor de kenners: Navi 5.0 IntelliLink 8″) zodat we meteen en snel bij het ziekenhuis in de buurt zouden kunnen komen, indien nodig. Verder hebben we van diezelfde navigatie gebruik gemaakt om onder andere het wijnmuseum van Domaine Brigand te bezoeken.
Tijdens je vakantie smaakt alles beter
Een uitgebreide rondleiding – zowel binnen als buiten – aansluitend een proeverij. We hebben het als een fijn moment van ontspanning ervaren. Van witte en rode Bourgogne tot een witte en rosé crémant (dit laatste is de Bourgogne variant van champagne). We hebben alles – mini-slokjes natuurlijk want een van ons moest nog rijden – geproefd. Dat we direct een voorraadje hebben aangeschaft moge duidelijk zijn. Ik weet het, op vakantie smaakt alles beter. Maar toch. Erg benieuwd hoe we de crémant bij ons thuis gaan ervaren.
Als je vakantie net even wat anders loopt...
Fijn tijdens je vakantie. Stoelventilatie met een buitentemperatuur van 40 graden? Ja graag!
Afijn, ondanks dat ons tweede adres zich ‘slechts’ op een half uurtje rijden bevond – een waanzinnig fijne Chambre d’Hôtes: ‘Les Cour des Delices‘ in Gigny. Bleek ook nu dat met een buitentemperatuur van maar liefst 40 graden, het binnen in de Grandland X gewoon koel bleef. Geen loeiende motor om een binnentemperatuur van 22 graden te halen. En dan die stoelventilatie (ja ja, ik kende het nog niet). In onze Mokka hebben we stoelverwarming, wat heerlijk is in de winter. Maar ik zal je zeggen: verkoelende stoelventilatie in zwarte leren stoelen is met deze temperaturen echt heel lekker.
Chambre d’Hôtes èn Table d’Hôtes Les Cour des Delices, perfect voor vos vacances dans le Bourgogne
Bij ons Chambre d’Hôtes konden we ook gebruik maken van de Table d’Hôtes mogelijkheid. Ook dit was weer een fantastische keuze. Wouter en Ariane zijn de perfecte gastheer en gastvrouw en hebben deze idyllische B&B perfect opgeknapt. De drie gastenkamers in de gîte zijn heel comfortabel ingericht. Je vindt er – behalve een fijn, comfortabel liggend bed – mooie kunst aan de muren, een doorgang naar de open badkamer. Een waterkoker en een Nespresso apparaat. Van alle gemakken voorzien. Eten (een heerlijk samengesteld driegangen diner met louter verse lokale ingrediënten) doe je – als je dus voor de Table d’Hôtes mogelijkheid kiest – aan een lange tafel in de tuin. Afkoelen? Dat doe je in of bij het fijne zwembad.
Als je vakantie net even wat anders loopt...
Wanneer je vakantie ineens ontspannen wordt…
Het was dan ook daar dat ons dochtertje zienderogen opknapte en van een wat ‘mat’ meisje transformeerde in een kind dat lekker ging zwemmen, met het waterpistool speelde, tekende en speelde èn zichtbaar genoot van het lekkere eten. Heel fijn en prettig. Voor mij ook hèt moment om echt wat meer te ontspannen. En toen was ineens na drie hele warme, maar fijne en ontspannen dagen de vakantie over. Ook op de terugreis zat het qua files, wegwerkzaamheden en temperatuur niet echt mee. Op het ‘ergste’ moment was het 42 graden buiten, zagen we om ons heen steeds meer auto’s ‘panne’ krijgen (geen pretje in die hitte lijkt mij) en genoten wij ondertussen van de luxe van comfort en koelte om ons heen.
Als je vakantie net even wat anders loopt...
Wat vinden we van de Opel Grandland X ?

Of we ook wat aan te merken hebben op de Grandland X? Ik zal heel eerlijk zijn. Ik vind persoonlijk onze Opel Mokka qua design en uitstraling net iets stoerder. H. vindt dat overigens niet. Daarentegen biedt de Grandland X wel heel veel. Meer ruimte, zowel in de kofferbak als in de auto zelf. Meer comfort (denk aan de features die ik al eerder noemde).

Grootste pluspunten: de Adaptive Cruise Control in combinatie met de Lane Departure Warning (en juist het Opel Eye Assistentiesysteem ‘Active Lane Keep Assist’ dat je dus echt binnen de lijnen op de weg houdt). En die stoelventilatie! O ja, wat ik ook superhandig vind (en wat nog niet op onze Mokka zit): de ‘dode hoek waarschuwing’. Het lichtje in de buitenspiegels dat gaat branden als iemand in je dode hoek ‘hangt’. Kortom, ik kan mij serieus voorstellen dat de Grandland X een waardige opvolger van onze fijne Mokka kan zijn.

Als je vakantie net even wat anders loopt...
Wat vindt onze dochter van de Grandland X?
Mama, als jullie toch ooit een andere auto kopen, mag het dan deze Grandland X zijn?” Geen verkooppraatje, dit is waar gebeurd (je hebt het in mijn Instagram stories kunnen horen). Mila was erg blij verrast met de middenarmsteun achter en natuurlijk ook de grotere ruimte die ze tot haar beschikking had. De middenarmsteun vond ze zo fijn omdat ze haar knuffels en speelgoed er op en in kon laten zitten, net als haar waterflesje.
Als je vakantie net even wat anders loopt...
En een ontwikkelpunt?

Een ontwikkelpunt? Ik weet niet of het aan ons ligt, maar het is jammer dat we bij het invoeren van de bestemming in de navigatie niet konden kiezen uit de laatste vijf ingevoerde plaatsnamen. En waarom werden we in Frankrijk niet gewaarschuwd voor files op de (ingevoerde) route? Wellicht onze eigen schuld, want dit zijn dingen die we normaal gesproken van te voren wat zorgvuldiger zouden hebben uitgezocht. Maar zoals je kon lezen aan het begin van dit artikel liep het dit keer even anders en had dat zo zijn effect op de voorbereidingen.

Ook vonden wij de Grandland X een stuk minder zuinig rijden dan onze Mokka. Of dat komt doordat we in een periode van een best behoorlijke hittegolf hebben gereden (airconditioning vol aan) weten we niet. Het gemiddelde verbruik bij ‘zuinig’ en niet te hard rijden kwam maar nauwelijks onder de 8 liter per 100 km. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de auto nog gloednieuw was of wordt dat anders als we een langere periode (zoals een paar maanden) in de auto zouden rijden.

Als je vakantie net even wat anders loopt...
Fact Sheet

Wat zijn dan de specificaties van de fijne Grandland X, waar we twee weken in hebben mogen rijden?

Totaalprijs van deze specifieke Opel Grandland X, Business Executive, 1.6 Turbo Benzine Start/Stop 133kW (180pk) 8-traps automaat is € 43.463,-

  • Consumentenprijs – € 37.469,-
  • Lederen bekleding ‘Siena II’ Marvel Black – € 2.099,- *
  • Metallic lak Quartz Grey – € 799,-
  • 18″ Lichtmetalen velgen, 7,5jx18″ ‘Multi spaaks’ – € 0,-
  • Executive+ pakket – € 1.499,- **
  • Adaptive cruise control (aanrader!!!)*** – € 899,-
  • Parkeersensoren voor èn achter – € 0,-
  • Achteruitrij camera (met park pilot voor èn achter) – € 399,-
  • Zilverkleurige dakrails – € 299,-

* Interieurkleur en lederen bekleding ‘Jet Black’; ergonomische comfortstoelen; 8-voudig elektrisch verstelbare bestuurdersstoel (zitting verschuifbaar); Seat Comfort Pack II (wat betekent dat de passagiersstoel ook meervoudig verstelbaar is inclusief verschuifbare zitting en verstelbare lendensteun); winterpakket II (verwarmbare voorstoelen, verwarmde achterstoelen, stuurverwarming); verwarmbare voorruit

** LED Adaptive Forward Lighting, Automatisch grootlicht, Adaptieve LED verlichting, ergonomische comfortstoelen bestuurder en passagier (AGR-gecertificeerd), Mistlampen voor, 230 volt-aansluiting achter

*** Adaptive Cruise Control houdt bij een snelheid van 30 tot 180 km/uur automatisch een veilige afstand aan tot de auto voor je, door waar nodig af te remmen of te versnellen. Serieus! Heerlijk ontspannen rijden op die manier

Als je vakantie net even wat anders loopt...

De Grandland X en ik liggen elkaar

Waar ik ‘onze’ Mokka qua design toch een tikje stoerder vind, merk ik dat ik stiekem toch wel heel erg onder de indruk ben van de features en de extra ruimte van de (eveneens met een hoge zitpositie) Grandland X. Waar ik – vóórdat ik in de auto had gereden – luidkeels verkondigde dat het de Mokka is en blijft, merk ik dat ik blijf denken aan onze fijne rij ervaring in deze ruimere, heel comfortabele en moderne Grandland X. Deze auto biedt je een groot gevoel van comfort en veiligheid (en hoe lekker is het om in een automaat te rijden! Zeker in files). Ook de Keyless Entry & Start is voor mij een openbaring (sleutel in je zak of tas en de deuren gaan open zodra je het handvat aanraakt. In de auto op de startknop drukken en off you go).

Lieve Grandland X, dankjewel dat je ons veilig naar en van Frankrijk hebt vervoerd. En dat je de stabiele factor was in een periode waarin het voor ons extra spannend was!

Als je vakantie net even wat anders loopt...

Wat vind jij van deze Grandland X en wat zijn voor jullie must-have features in een (nieuwe) auto?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]