Is dit een kookboek? Avonturen in de keuken

Is dit een kookboek? Avonturen in de keuken

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl10 Comments

Een tijd geleden kreeg ik het boek ‘Is dit een kookboek?‘ van Heston Blumenthal toegestuurd. Heston Blumenthal is de meest vooruitstrevende chef-kok van zijn generatie én een televisiepersoonlijkheid. Wist je dat hij in 2004 de felbegeerde drie (!) Michelinsterren kreeg voor zijn restaurant The Fat Duck? Je vindt het in het dorp Bray in Berkshire (Engeland). Heston is bekend om zijn experimentele en innovatieve manier van koken. In 2023 publiceerde hij zijn nieuwste (kook)boek: “Is dit een kookboek? Avonturen in de keuken“. Dit boek is meer gericht op thuiskoks – fijn! – en bevat recepten die gemakkelijker te maken zijn dan de recepten in zijn eerdere boeken.

Hoe is het boek ingedeeld?

I love it! Dit ontzettend mooie boek – echt een pareltje – is opgedeeld in verschillende hoofdstukken, zoals bijvoorbeeld: ‘Een mindful broodje’, Heston’s ontbijtopties’, maar ook ‘Zeven soepen’ en ‘Traditionele heerlijkheden’. Fijn voor ons als lezers / lezeressen en (amateur)koks. Elk hoofdstuk bevat een aantal verschillende recepten. Hoofdstuk 3, ‘Zeven soepen’ bestaat uit een aantal soepen met inspirerende namen zoals onder andere: ‘Opwekkende groene gazpacho , maar ook ‘Troostrijke rundvleessoep’ of ‘Krekelpho om te delen (en te slurpen)’. De recepten zijn allemaal voorzien van duidelijke instructies en tekeningen en / of foto’s. Handig, mooi, inspirerend en oprecht een bijzonder mooie aanvulling op mijn verzameling kookboeken.

Is dit een kookboek? Avonturen in de keuken

Opvallend

Wat ik zo opvallend vind aan dit bijzondere (kook)boek? Dat de auteur op een heel andere en eigen wijze alles benaderd. Net zoals in hoofdstuk 9 ‘Voed de wereld’ waarin hij kijkt naar alternatieve etenswaren (gerechten met als basis krekel). Op een heel verantwoorde manier nadenkt over hoe de toekomst van ons voedsel eruit zal komen te zien. In plaats van binnen de gebaande paden te blijven, wil hij juist – grondig – uitzoeken wat de mogelijkheden zijn daarbuiten. I like that.

Is dit een kookboek? Avonturen in de keuken
Wat ik zo leuk vind? Dat het geen ‘gewoon’ kookboek is, maar als het ware een roman, een stripboek, echt een verhaal

De recepten van Heston Blumenthal

De recepten in dit bijzondere kookboek zijn niet alleen experimenteel, maar ook erg lekker. Als je door het boek bladert of juist elke bladzijde goed doorleest dan word je iedere keer verrast. Ofwel door de mooie tekeningen, of juist door de receptuur. Hij gebruikt vaak onverwachte ingrediënten om unieke en verrassende gerechten te creëren. Hij laat je ook zien waarom je bepaalde stappen in een recept moet nemen en hoe je jouw ‘keukenskills’ naar een geheel ander niveau tilt. En dat alles op een verhalende manier wat niet alleen fijn leest maar ook ontroert.

Mijn favoriete verhaal: het broodje kaas

Ontroert? Yup, dat is in ieder geval wel mijn ervaring. Ik wil niet teveel verklappen, maar tijdens het lezen hiervan schoot ik vol. In zijn boek vertelt Heston Blumenthal een verhaal over een broodje kaas dat hij als kind met zijn moeder at. De broodjes waren altijd anders, omdat zijn moeder verschillende soorten kaas gebruikte. Blumenthal vond deze herinnering zo mooi, dat hij het in zijn boek heeft opgenomen. Hij wil hiermee laten zien dat het niet altijd nodig is om een ingewikkeld recept te hebben om een lekkere maaltijd te maken. Soms is het gewoon het gebruik van verschillende smaken en texturen dat een gerecht lekker maakt. Maar goed, zelf even lezen, zou ik willen zeggen…

Is dit een kookboek? Avonturen in de keuken

Mijn favoriete recept, op zich zelf gemakkelijk te maken in de keuken

Een voorbeeld? De kimcheese tosti uit het boek ‘Is dit een kookboek’ van Heston Blumenthal klinkt niet alleen als een heerlijke, maar ook originele snack. Het is als het ware een combinatie van de klassieke Franse croque monsieur met Koreaanse kimchi. De kimchi (zo lekker! Ik at het voor het eerst járen geleden bij restaurant Shilla in Amstelveen en later nog eens bij een Koreaans restaurant in Jakarta, Indonesië) zorgt voor een heerlijke pittige en zure smaak, die perfect past bij romige kaas (cheddar please!) en het knapperige brood.

Hoe maak je het dan?

Het recept voor de kimcheese tosti lijkt heel eenvoudig. Je hebt alleen brood, kaas, kimchi (te koop bij diverse – Aziatische – supermarkten) en boter nodig. Maar heel eerlijk? Als je het goed doet, dan moet je natuurlijk je eigen kimchi maken en dat lees je in hoofdstuk 8 ‘Fermenteren kun je leren’. Maar goed, hoe dan ook. Snijd het brood in sneetjes en beleg de ene helft met kaas en kimchi. Leg de andere helft op de kaas en kimchi en druk aan. Bestrijk de bovenkant met boter (als het in de pan ligt). Omkeren, boter toevoegen indien nodig. Genieten!

Is dit een kookboek? Avonturen in de keuken
Natuurlijk had ik weer geen foto dat ik een gerecht uit het boek van Heston maak, daarom maar een andere foto waarop ik kook

Bijzonder!

Heston Blumenthal’s kookboek is een oprechte must-have voor iedereen die van koken, eten en verhalen houdt. Het boek bevat prachtige illustraties (Dave McKean), mooie foto’s (Haarala Hamilton) en verhalen over Blumenthal’s jeugd, zijn overpeinzingen en zijn liefde voor koken. De verhalen zijn – vind ik – persoonlijk en inspirerend en ze geven je een kijkje in de denkwereld van een van de meest getalenteerde chefs ter wereld. En dat is precies wat mij zo aantrekt in dit boek.

Houd jij van kookboeken? En wat is jouw favoriet?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

 

Dit mooie (kook)boek heb ik toegestuurd gekregen van Fontaine Uitgevers