Bethlehem Blends, wat een kippenvel-ervaring

In Persoonlijk by Roryblokzijl4 Comments

Bethlehem Blends, wat een kippenvel-ervaring

Bethlehem Blends, wat een kippenvel-ervaring De Bethlehem Blends dubbel cd. Lyrisch ben ik ervan! Dat heb ik niet snel. Een totaalervaring. Zoals ik het nog nooit eerder heb gevoeld. Zelfs niet bij de fan-tas-ti-sche Blue Note Trip-cd’s welke ik allemaal bezit. Laat ik voorop stellen. Ik ben dol op muziek. Waar ik vroeger bleef hangen bij hiphop en swingbeat. Is dat inmiddels met de jaren uitgegroeid tot veel meer. Met wel een voorkeur voor jazzy en funky beats.

‘Oude’ jazz in een nieuw jasje

Toch is dat niet helemaal wat je van deze prachtige dubbelaar kan verwachten. Denk aan prachtige oude jazz van jazzlabel Bethlehem Records, opgericht in de jaren 50 in New York. De DJ verantwoordelijk voor deze hele fijne compilatie heeft er werkelijk iets prachtigs van gemaakt. Inmiddels heb ik deze cd’s non-stop opstaan en iedere keer ontdek ik weer wat nieuws. De ene keer luister ik er bewust naar. De andere kant is het meer op de achtergrond. Altijd met veel plezier.

A lazy Sundaymorning…

De thema’s op deze Bethlehem-cd’s zijn ‘day’ en ‘night’. Duidelijk. Kan je denken. Wat meer ‘laidback’ tunes en ‘uptempo’ rhytms. Nee, het is veel meer dan dat. Als ik de ‘day’-cd hoor. Mijn ogen sluit. Dan ben ik ergens anders. Een zondagmorgen. Ergens in een loft in New York. Net wakker. Slaperig. Ochtendjas losjes om je heen. Je zit in je keukenstoel aan de tafel. Leest de krant. Neemt een slokje van je espresso. Je geniet na van je dansavond de dag ervoor. Het etentje wat je had. De (jazz-)club die je hebt bezocht.

Inimitable = onvergelijkbaar, onnavolgbaar, enig in zijn soort

Dan het ‘night’-gevoel van Bethlehem Blends. Onbeschrijflijk. Ik voel mij letterlijk weer een aantal jaartjes terug in de tijd. Een van onze eerste keren in New York. Het meesterlijke avondje uit. In de Village Vanguard jazzclub. Greenwich Village. De enige echte jazzclub ’that matters’. Ik luister naar de ‘night’-kant van de Bethlehem Blends dubbelaar. En ik zie mijzelf daar weer zitten. Mooie jurk aan. De donkere, rokerige, zwoele sfeer in de kelder van de Village Vanguard. Tafeltjes en stoeltjes dicht bij elkaar. Een whisky straight, on the rocks. Er wordt zwoele jazz gespeeld tot diep in de nacht.

Goosebumps

Oftewel: kippenvel. Als ik over mijn gevoel vertel wanneer ik naar de Bethlehem-cd luister. Met ogen dicht, zodat ik het helemaal voor mij zie. Echt voel. In het personage zit. Mijn vriendin zat met bijna tranen in haar ogen naar mij te kijken. Wat mooi! Wat een prachtig gevoel. Dat muziek dát bij je op kan roepen. Zeldzaam. Heel soms heb ik het. Als ik naar een klassiek concert luister. Live. In het Concertgebouw in Amsterdam. Dan overvalt het mij. De schoonheid van muziek. Wat het voor je kan betekenen. De diepere lagen. Hoe het je kan raken. En nu dus weer.

Bethlehem Blends, wat een kippenvel-ervaring

Trakteer jezelf, ga naar een ‘oldskool’ platenzaak

Ik heb deze cd gekocht bij de voor mij enige echte, ouderwetse platenzaak, waar ik heel vaak kwam toen ik nog in Amsterdam werkte: Concerto . Dit zijn de pareltjes die ik graag voor mijzelf koop. Om te bewaren. Om steeds weer te luisteren. Om van te genieten. Hoe druk en vol je leven ook kan zijn. Soms is het belangrijk wat tijd voor jezelf te nemen. Te genieten. Dit is mijn manier.

Van welke muziek krijg jij kippenvel? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Interessant? Meer lezen? Schrijf je in!

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]