5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

In Opvoeding, Ouders, Persoonlijk by RoryblokzijlLeave a Comment

Op jonge leeftijd moeder, op latere leeftijd moeder. Een ding hebben we allemaal gemeen. In principe (althans, daar ga ik zeker vanuit) willen we onze baby, ons kind het gevoel van geborgenheid meegeven. Een kind verdient het om van te worden gehouden. Om zich veilig te voelen. Om zich geborgen te voelen. Als er al een taak mag worden toegewezen aan ouders, dan is dat voor mij een van de belangrijkste taken.

1. Geborgenheid? Geef je kind een eigen plek in huis

Want ook al leven we in een modern en welvarend land. Dat wil niet zeggen dat geborgenheid een vanzelfsprekendheid is. Juist niet. In deze maatschappij waarin steeds meer mogelijk is. Waarin er eigenlijk 24/7 drukte om je heen is. Is het zo belangrijk om voor een kind een eigen plek te creëren. Wat ik daarmee bedoel? Een rustpunt in je leven. Een veilige haven waarin je jezelf kunt terugtrekken. Om een boekje te lezen. Na te denken. Of gewoon even te liggen, prikkelvrij. Je eigen bed in je eigen slaapkamer. Beter nog, wat vind je van dit ultieme concept voor de baby- en kinderkamer van Stokke? Je voelt de geborgenheid letterlijk door het huisje om je heen. De degelijke, stevige kwaliteit van het bed. De bedtent boven je. Je eigen ruimte. Letterlijk je eigen ‘huisje in het huis’, dat is Stokke Home.

5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

2. Erken dat het leven spannend kan zijn (en al helemaal voor een kind)

Als ouder, als volwassene laat je jezelf toch al snel leiden door ‘de waan van de dag’. Echt puur en oprecht reageren zit er niet altijd meer bij. We zeggen vaak “ja“, terwijl we eigenlijk “nee” bedoelen. Onze woorden en daden zijn geconditioneerd. Aangepast door onze levenservaring tot nu toe. Een kind daarentegen zit nog helemaal in het pure gevoel. Kan letterlijk ervaren dat het leven spannend is. Daarom is het zo belangrijk om een kind ook echt een kind te laten zijn. Hoe komt een kind meer in zijn kracht dan door zich veilig te voelen? Geborgenheid. Letterlijk een ‘keyword‘ in dit alles.

5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

3. Oprecht luisteren

Hoe vaak gebeurt het je niet? Even bezig met iets. Huishouden, koken, iets lezen op je tablet, werken aan je laptop, telefoontje van je (schoon)moeder. En je kind probeert je aandacht te krijgen. Heeft iets meegemaakt en wil dat graag even kwijt. Je iets vertellen. Maar je hebt geen tijd. Je luistert half. Zegt lafjes: “hmmm“. En je gaat gewoon door waarmee je bezig bent. Niet doen! Een kind weet en voelt dat jouw aandacht niet oprecht is. Dat je met je hoofd bij andere zaken bent. Dit draagt niet bij aan het gevoel van geborgenheid. Hiermee zeg ik niet dat je altijd, overal en eeuwig alles uit je handen moet laten vallen als je kind je nodig heeft. Maar besef jezelf wat je af en toe aan het doen bent.

5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

4. Houden van

Houden van je kind? Uh, schot voor open doel? Natuurlijk doe je dat. Dat weet je kind toch wel? Natuurlijk voelt een kind van binnen dat zijn ouders van hem houden. Maar het kan geen kwaad dat ook regelmatig te laten blijken. Lekker knuffelen. Letterlijk zeggen dat je van hem of haar houdt. De tijd nemen om gezellig voor te lezen voor het slapen gaan. Dicht tegen elkaar aanzitten en genieten van elkaars aanwezigheid. Ja, het kost wat tijd. Maar het geeft je zoveel. Geborgenheid. Genegenheid. Rust. Ook voor jezelf.

5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

5. Houden van elkaar…én jezelf

Kinderen voelen het haarfijn aan als er conflicten zijn tussen hun ouders. Probeer je ruzietjes te bewaren voor als je kind er niet bij is. Natuurlijk, het is geen sprookjeswereld waarin altijd alles maar ‘pais en vree‘ is. Ook dat is een aspect wat je kind moet leren kennen. Maar de echt grote en moeilijke discussies? Dat komt de geborgenheid van een kind niet ten goede. En als het niet lukt die ‘op te kroppen’ tot later? Als de onderhuidse spanning ook gevoeld wordt? Probeer dan toch in ieder geval te eindigen met genegenheid naar elkaar toe, als ouders, als partners. Blijf dicht bij jezelf in alles wat je doet. Het klinkt als een cliché. Misschien is dat het ook wel. Maar pas als je van jezelf houdt, kan je van een ander houden.

5 manieren om geborgenheid te creëren voor je kind

Geborgenheid creëren voor jezelf, of voor je kind. Hoe doe jij dat?

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

Deze producten heb ik toegestuurd gekregen