Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!

In Lifestyle, Persoonlijk by Roryblokzijl8 Comments

Ruim die rotzooi nu toch eindelijk eens op? Ja, dat zou zomaar echt mijn mantra kunnen zijn. Want opruimen? Ik ben nu al lang genoeg bezig met kleine stapjes te maken. Te leren van boeken als ‘Opgeruimd’ en ‘Spark Joy’ van Marie Kondo en heel recent ‘De kunst van het weggoo’en’ van Nagisa Tatsumi. Maar wat mij misschien nog wel het meest heeft getriggerd? Is een online cursus van Goed Leven Academie genaamd ‘Ruim je leven op’ met als ondertitel ‘minder rommel, meer blije gezichten’.Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!
Het werkboek (deel 1 en 2) van de cursus ‘Ruim je leven op’

Organiseer professioneel je rotzooi de deur uit

Samen met andere deelnemers werden we door opruimcoach Iris online begeleid. Niet alleen via een intake, twee werkboeken, mails, live Q&A’s maar ook in een gezamenlijke Facebook groep. Beter! Want daardoor konden we elkaar blijvend stimuleren. Hoe fijn is het om te zien dat het niet alleen bij jou een rotzooi kan zijn? En nog stimulerender is het om na-foto’s te zien van mede-cursisten en te denken: “Ja, dat wil ik ook!

Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!
Toegegeven: er valt nog veel werk te doen. Maar het begin is er!

Wegdoen? Dat is zonde

Stimuleren? Ja, want zien opruimen doet opruimen. Althans. Zo werkt het bij mij. Eerlijk is eerlijk. Ik ben wat hardleers. Mijn intenties zijn goed. Maar het schuldgevoel – en het gevoel van ‘zonde’ zoals Nagisa Tatsumi perfect beschrijft in haar boek – is mij met de paplepel ingegoten. Komt dat doordat mijn ouders de eerste generatie kinderen na de Tweede Wereldoorlog waren? En zij zijn opgegroeid met gebrek aan spullen in plaats van overvloed?

Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!
Gevalletje ‘oeps’ en er toch nog om kunnen lachen…

Wat niet stuk is doe je niet weg

Want dat was een van de dingen die ik ook opschreef bij de vragen in het werkboek dat we hebben gekregen bij de cursus ‘Ruim je leven op’. Voorbeelden van vragen? “Wat heb je meegekregen van je ouders? Kreeg je vroeger alles wat je wilde of moest je er zelf voor sparen? Wat zeiden je ouders over hoe je met je spullen moest omgaan“? Tja, ik ben opgegroeid in een sfeer als: wat niet stuk is doe je niet weg. Dat is namelijk zonde. Ook koop je niet zomaar iets nieuws. Geen risico’s nemen. Eerst ga je vergelijken. Producten en prijs vergelijken. Nadenken. Heb je het ècht nodig? Ok, dan koop je het. Van je spaargeld natuurlijk. Heel anders dan hoe het er nu aan toegaat in de maatschappij.

De consumptie-maatschappij

Ik noem het gekscherend de weggooi-maatschappij. Omdat dat voor mij zo voelt. Als ik zie hoeveel mensen er tegenwoordig – met een verhit hoofd – met tassen vól een Primark uit komen. Of desnoods de wat duurdere winkels. Waar de uitverkoop steeds vaker en eerder plaatsvindt. Achteloos beslissen we om het zoveelste shirtje te kopen. Paar schoenen. Nieuw gadget. Hebben we het echt nodig? Wordt daar überhaupt nog over nagedacht?

Kijken kijken, meteen kopen

Dat is denk ik waar ik het meest mee zit. Iets kopen is geen ‘feestje’ meer. Het is eerder regel dan uitzondering. Lang nadenken is er niet meer bij. ‘Meteen kopen!’ lijkt de stelregel. Of het ‘fout’ is? Is er een goed of fout? De maatschappij verandert en wij veranderen mee. Een hele grote groep gaat daar in elk geval in mee. Ik merk aan mijzelf (en anderen in mijn omgeving) dat er juist veel meer aandacht komt voor het milieu, voor hergebruik. Voor het leger maken van je leefruimte, zodat je optimaal kunt genieten van dat wat er echt toedoet. Dat is iets waar ik voor wil gaan.

Gratis! Graag vandaag ophalen

Aldus kwam ik afgelopen donderdagochtend ineens tot een inzicht. Alle magazines (Linda’s, JAN’s, Living’s) die ik inmiddels een jaartje of 10 – 15 heb bewaard? Moesten weg. En wel meteen. Dat gold ook voor mijn voorraad schoenen. Kleding. Natuurlijk kan je niet alles aanpakken. Maar een vuilniszak vol schoenen, een vuilniszak met kleding van Mila en mij. Letterlijk een stapel van twee meter (!) met tijdschriften? Allemaal weg. Gratis. Weggegeven. Aan mensen die er dolblij mee zijn. En waarschijnlijk alles ook weer doorgeven.

Rory, ruim die rotzooi nu toch eens op!
Kijk! De hele plank linksonder is leeg. Alles weggegeven. De schoenen onderaan? Gaan in de zak voor Zending over Grenzen. Het traphekje? Staat op Marktplaats

Ruim je leven op!

Ik zal je vertellen. Ik ben trots op mijzelf! Dat heb ik niet alleen te danken aan mijn eigen instelling, maar ook aan de boeken van Marie Kondo, Nagisa Tatsumi en zéker de online cursus ‘Ruim je leven op’. Hoe dat laatste werkt? In een periode van zes weken ga je langzaam maar zeker richting opruimen. Een cursus waarin ruimte is om jezelf en je (bewaar)achtergronden te leren begrijpen. Waar het ‘opstapelen’ van – in mijn geval – rotzooi vandaan komt. Wat je ermee kunt doen. Doelen stellen. Je opruimpogingen, foto’s, vragen en opmerkingen delen met de groep. Wist je trouwens dat de volgende cursus op 23 september begint?

Goed leven, goed geven?

Geven? Wat zegt en doet de Goed Leven Academie zelf? “5% van elke aankoop doneert de Goed Leven Academie aan een goed doel. Om de wereld een beetje mooier te maken. We steunen graag kleinschalige stichtingen die aansluiten bij onze missie van gezond en gelukkig leven. In 2017 schenken we 5% van onze omzet aan Equal Education, een stichting die het mogelijk maakt dat talentvolle meisjes in Ethiopië een universitaire opleiding volgen. Een prachtig doel. Want zoals Nelson Mandela zei: ‘Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.’

Rotzooi versus herinneringen

Opruimen van mijn rotzooi. Het leek een never ending story. Maar het gaat mij nu steeds beter af! En laat ik het positiever maken. Het gaat natuurlijk niet alleen om rotzooi. Want de kleertjes van mijn dochtertje? Alle herinneringen die daaraan vastkleven? Dat is geen rotzooi. Dat is iets prachtigs. Wat ik gewoonweg heel moeilijk vind om weg te doen. Weg te geven. Maar stapje voor stapje komt het besef. Dat herinneringen niet in iets zitten, een kledingstuk, een speelgoedje, een tekening. Maar in je hart.

Ruim jij makkelijk op? En geef je spullen een tweede leven of ben je van het weggooien? 

Tot de volgende keer.

Rory Blokzijl

 

De online cursus ‘Ruim je leven op’ heb ik gratis mogen volgen

Ja! Stuur mij meer tips, adviezen en persoonlijke verhalen.

[ Vul je mailadres in en klik op ok! ]